Trakya Üniversitesi Öğretmen Adaylarından Örnek Bir Sosyal Sorumluluk Girişimi: Doğa Tarihi Müzesi

Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans öğrencileri, topluma hizmet uygulamaları dersleri kapsamında önemli bir sosyal sorumluluk projesine başlamış bulunmaktadırlar. Ders kapsamında öğretmen adayları hafta sonları Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi'nde gönüllü olarak müzedeki çalışmalara destek vermektedirler.
Bilimi topluma yayma anlayışıyla öğretmen adayları, müzeye gelen konukları çağdaş müze teknikleriyle oluşturulmuş sergi alanlarında karşılamaktadırlar. Bu süreçte, geleceğin öğretmenleri mesleki bilgi ve becerilerini müze eğitmenliği ile ilişkilendirerek pratik deneyim kazanmaktadırlar.
Prof. Dr. Eylem Bayır, Doç. Dr. Sertaç Arabacıoğlu, Doç. Dr. Hüsnüye Durmaz, Dr. Öğr. Üyesi Emrah Oğuzhan Dinçer ve Dr. Öğr. Üyesi Hasan Özyıldırım tarafından yürütülen çalışmalar, Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Özmen Yeltekin'in koordinatörlüğünde ve Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir.
Bu sayede öğretmen adayları modern müzecilikte bitki ve hayvan koleksiyonları oluşturma, bilimsel sınıflandırma, herbaryum hazırlama gibi teknik alanlarda sahip oldukları bilgi ve becerileri, müze ziyaretçilerini karşılama sürecinde uygulamaya aktarmaktadırlar. Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü ile Doğa Tarihi Müzesi arasındaki bu iş birliğinin ilerleyen dönemlerde artarak devam etmesi planlanıyor. Bu sayede öğretmen adaylarının hem teorik bilgilerini hem de pratik uygulama deneyimlerini zenginleştirerek gelecekteki öğretmenlik kariyerlerine yeni bir beceri seti ile hazırlanmaları hedeflenmektedir.
Resim
Bu içerik 09.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 133 kez okundu.