Özel Eğitim Söyleşileri: Hatice Özkan'ın Eğitim Mücadelesi

1982 yılında ailenin ikinci çocuğu olarak Afyon’un Dinar ilçesinde dünyaya gelen Hatice Özkan bir SMA Tip 2 hastasıdır. Bu hastalığından dolayı ilkokul öğretmeni onu sınıfında istemedi. Öğretmenin yetersizliği olan bireylere karşı bu olumsuz tutumu nedeniyle eğitim hayatına 20 yaşına kadar ara vermiştir. Yirmi yaşına geldiğinde onun eğitim hakkını kimse elinde alamayacağını düşünmüş ve eğitime devam etmeye karar vermiştir. Bu eğitim azmi sayesinde 20 yaşımda okuryazar belgesi almış ve ardından eğitim mücadelesine başlamıştır. Sonuç olarak 4 farklı üniversitede lisans, 2  ön lisans ve 3 de yüksek lisans diploması almıştır.

Yetersizliği olan bireyler yaşamları boyunca çeşitli engellerle karşılaşmaktadırlar. Bu engellerin bazıları fiziksel engellerdir. Bir SMA Tip 2 hastası olması sebebiyle tekerlekli sandalye kullanan Hatice Özkan günlük yaşamında bu fiziksel engellerle sıkça karşılaşmaktadır. Bu fiziksel engeller küçük çabalarla kolayca aşılabilmektedir. Ancak asıl engel insanların beyinlerindeki “yetersizliği olan bireylere yönelik olumsuz tutumlardır”. Özellikle Hatice Özkan’ının sınıf öğretmenin onu sınıfında istememesi gibi. Günümüzde bile bazı öğretmenler bu olumsuz tutumları sürdürerek sınıfında yetersizliği olan bireyleri istememektedir. Bu sebeple yetersizliği olan bireyler anayasal hakları olan eğitim hakkında mahrum kalmaktadırlar.

Hatice Özkan 16.05.2022 tarihinde 13.30 tarihinde Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda eğitim hayatında yaşadığı sorunları bizlerle paylaşacaktır. Onun yaşadığı sorunları dinlemek öğretmen adaylarının akademik gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.

Resim
Bu içerik 09.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 210 kez okundu.