Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Aylin GÜRBÜZ’ün Başarısı

Hindistan’da Brilliant Brushes Sanat Vakfının düzenlediği “Brilliant Strokes” isimli sanat yarışmasında jüri üyeleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Aylin GÜRBÜZ’ün “Anonymi 58” isimli çalışmasını “Best Painting Award” ödülüne layık gördü. Yarışma sergisine seçilen 54 sanatçı 88 eser ile katıldı.
          
Sanatçının “Anonymi 58” isimli çalışması toplum baskısını ele almaktadır. Bir seri olan “Anonymi” çalışmalarında toplum içerisindeki bireyler karga imgesiyle temsil edilirler. Sanatçı karga imgesiyle sosyal yapıda bireye, birey özgürlüklerine vurgu yapmaya çalışmakta, imgenin; zeki, mücadeleci ve asil oluşuna dikkat çekerek insana verdiği değeri yansıtmaktadır. Sanatçının çalışmalarında bireyin önemi ve değeri, karganın asil yapısı ile yüceltilmiştir.
      
Toplumdan ve sosyal yaşamdan soyutlamadan en güçlü ifade arayışına bir sembol ile varmaya çalışması onun önemli bir anlayışı olarak görülür. Sanatçı, harfleri, kelimeleri ve renkleri, resmin plastik değerlerini kullanarak, görsel ve düşünsel bir dünya arasında toplumsal baskıyı ve birey üzerindeki etkisini, geçmiş zamanda alınan kararlar ve yarına duyulan endişe ile yansıtmaya çalışmıştır. Resimlerinde yer verdiği harf ve kelimeler, sembolik ifadeler bu zihinsel girdabı nasıl çözdüğünün önemli bir göstergesidir.
            
Sanatçı, rengi ve biçimi en esas öğelere indirgeyerek, resimlerini kompozisyonlara yüklenen ifadelerden arındırarak anlayışının temel tutumunu oluşturmuştur. Sanatçı resimlerinde, beyaz ya da açık ton ile elde ettiği boşluk hissiyle özgür alanlar yaratarak, özgürlüğe duyulan istek ve uğruna harcanan çabayla, toplumsal baskının yarattığı gerilimi ortadan kaldırdığı hissedilir. Resimlerinde bir araya getirdiği farklı lekeler ve yüzeyde üst üste kullandığı boya katmanlarıyla oluşturduğu dokuların özelliklerini aktaran eklektik yapı ile bazen içinde bulunduğumuz toplumun dışına çıkmamız gerektiğini hissettirir.

“Brilliant Strokes” isimli Uluslararası Sanal Sanat Sergisini 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren www.brilliantbrushes.org https://youtu.be/l5dlb62oTYY adresinden izleyebilirsiniz.
Ek Resimler
Bu içerik 15.01.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 696 kez okundu.