Köye İlk Adım “Kemalköy İlkokulu”

Bu yıl Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı ile ikinci kez katılımcısı olduğumuz, KODA (Köy Okulları Değişim Ağı) tarafından yürütülen “Köye İlk Adım Programı” projemizi tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Danışmanlığı Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’ ndan Dr. Öğr. Üyesi Ebru SELÇİOĞLU DEMİRSÖZ tarafından gerçekleştirilen ve aynı anabilim dalından 15 öğretmen adayı ile sürdürülen proje, bu yıl fakültemizde etkin ve katılımlı olarak sürdürülen; “Program Tanıtımı, Türkiye’de Kırsalda Eğitim, Köy-Okul-Aile İlişkileri, Birleştirilmiş Sınıflarda Planlama, Birleştirilmiş Sınıflarda Sınıf Yönetimi, Türkçe Bilmeyen Öğrencilerle Çalışma” konularından oluşan 6 ders ile başlamış, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de izni ile Edirne İl merkezine bağlı birleştirilmiş sınıflı tek köy okulu olan Kemalköy İlkokulu proje uygulama okulu olarak belirlenerek tanışma ve köy gözlemi ile projenin uygulaması sürdürülmüştür.

Kemalköy’e ilk ziyaret olan tanışma ve köy gözleminde önce proje okulu ziyaret edilerek okul idarecileri ve öğretmenleri ile tanışılmış, öğretmenler tarafından işlenen örnek dersler gözlemlenmiş, okulda bulunan veliler ile köy okulunda öğrenci okutmanın olumlu yönleri ile olumsuz yönlerine dair bilgi paylaşımında bulunulmuştur. Daha sonra köy gezisinde köyün halkı ile yine köye dair sohbetler edilmiştir. Bu sohbetler yolda yürürken karşılaşılan köy halkı ile, köy kahvehanesinde oturan köy halkı ile, köy fırını, köy bakkalı… ile çeşitlendirilerek bilgi ve deneyim çeşitliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bu tanışma sohbetleri köy halkı tarafından ilgi ve memnuniyetle karşılanmış ve proje ekibi o hafta sonu köyde gerçekleştirilecek olan “Yağmur Duası” na davet edilmiştir. Öğretmen adayları tarafından merak ve heyecan ile karşılanan bu davete katılım aynı zamanda öğretmen adaylarına farklı bir köy yaşamı deneyimi kazandırmıştır. Kemalköy’e ilk ziyaret ve köy gözlemine dekan yardımcımız Doç. Dr. Levent VURAL hocamız da katılmış ve ilk meslek yaşamına köy öğretmeni olarak başlamış olmanın zenginliği ile öğretmen adaylarıyla bilgi paylaşımında bulunmuşlardır.

Köy tanışma ziyareti ve okul gözleminin ardından öğretmen adaylarımız, teorik dersleri bitirdikten sonra başladıkları atölye uygulamalarına hazırlık derslerinde, önce KODA tarafından planlanan “Çember Atölyesi” ve “Gökyüzü Atölyesi” nin hazırlıklarını tamamlayarak ilk iki hafta bu atölyeleri uygulamışlar ve birleştirilmiş sınıflarda öğretmenlik deneyimini gerçekleştirmişlerdir. Daha sonraki haftalarda ise öğretmen adayları Dr. Öğr. Üyesi Ebru SELÇİOĞLU DEMİRSÖZ danışmanlığında, kazanımların ilkokul programından alınarak planlanıp hazırlandığı, adları “Gökkuşağı”, “Ekoloji”, “Dostluk” “Edirne 22” olan dört özgün atölyeyi de yine çocuklarla gerçekleştirerek öğretmenlik deneyimlerini arttırmışlardır.

Okulda çocuklar ile sürdürülen çalışmaların yanısıra köy halkı ile de ilişkiler arttırılmış, bir öğle arası aynı zamanda proje okulunda torunu da bulunan Mediha Teyzemiz’ in evine misafir olarak katılmanın çok keyifli deneyimi de öğretmen adayları tarafından yaşanmıştır. Ayrıca atölyeler sırasında çocuklar tarafından hazırlanan afişler, resimler ya da diğer ürünler sadece sınıf panolarında sergilenmekle sınırlı kalmamış, köy halkı tarafından da kendi çocuklarının yapmış olduğu ürünlerinin incelenebilmesi için ürünler köy bakkalının, köy kahvehanesinin camlarına asılmıştır. Bu sergileme etkinliği de hem çocuklar hem de köy halkı tarafından yine coşku ile desteklenmiştir.

Projenin köy okulu son uygulaması, tıpkı ilk günkü gibi, okul bahçesinde tüm çocukların katılımı ile oluşturulan Kemalköy Çemberi’ nde çocuklar ve öğretmen adaylarının birbirlerine karşılıklı teşekkür ve değerlendirmeleri ile son bulmuştur. İlk günkü büyük çemberde çocukların gözlerindeki merak ve heyecan, son gün yerini başarmış ve üretmiş olmanın mutluluğu yanı sıra ayrılık hüznüne de bırakmış olmakla birlikte çok coşkulu anlar yaşanmıştır. Son gün dekan yardımcımız Doç. Dr. Levent VURAL yine proje ekibinin yanında yer alarak desteklerini esirgememiştir.

Başta projenin yürütücüsü olan KODA’ ya ve özellikle Köye İlk Adım Programı Koordinatörü Gökçen KARAMAN ve Köye İlk Adım Programı Saha Koordinatörü Özüm BAYKAŞ’a, projenin fakültemizde uygulama iznini verip, desteklerini esirgemeyen dekanımız Prof. Dr. Sevinç SAKARYA MADEN hocamız ile dekan yardımcımız Doç. Dr. Levent VURAL hocalarımıza, birleştirilmiş sınıflı okul çalışmamız için Kemalköy İlkokulu iznini veren İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, bize okulun kapılarını açarak her türlü sorunumuza çözüm bulma konusunda destek ve bilgilerini esirgemeyen Kemalköy İlkokulu idareci ve öğretmenlerine teşekkür ederiz.

Son olarak projeye hazırlık anlarından başlayarak uygulanması ve değerlendirilmesi sürecinde titizlik, özveri ve başarı ile çalışmaları sürdüren proje danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru SELÇİOĞLU DEMİRSÖZ ve 15 öğretmen adayından oluşan proje ekibimizi fakültemiz adına kutluyoruz.

PROJEDE GÖREV ALAN ÖĞRETMEN ADAYLARI:

Alper AKKOYUN, Arzu KABAY, Burcu LÖK, Ceylin SARIKAHYAOĞLU, Gizem FİLİZLİ, Hilal DERVİŞ, İrem YILMAZ, Lemia NUR EYMÜRTEPE, Merve BERA ESKİN, Mustafa AYTEN, Rukiye PEHLİVAN, Seden KESKİN, Sevinç TAŞ, Şevval BACAK, Tuğba KOYUNCUOĞLU
Ek Resimler
Bu içerik 04.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 782 kez okundu.