Eğitim Fakültesi Köy Enstitüleri Köşesinin Açılışı

Köy enstitüleri, köylere ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli 3803 sayılı yasa ile açılmıştır. Tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesi neredeyse tüm Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün desteği ile Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL tarafından İsmail Hakkı TONGUÇ’un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu çocukların köy enstitülerinden mezun olduktan sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle başlatılmıştır. Buradan yetişen öğretmenler, köylülere hem örgün eğitim verecek, okuma-yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretmek üzere yetiştirilmişlerdir. Bu girişimin, 81. yıldönümü dolayısıyla eğitim tarihimiz içerisinde önemli bir yeri olan köy enstitülerine ilişkin hem farkındalık kazandırmak hem de bu kapsamda ismi geçenleri unutmamak adına fakültemiz Mehmet Akif Ersoy eğitim binasında “Köy Enstitüleri Köşesi” oluşturmuş ve açılışı 19. Nisan 2021 tarihinde saat 14:30 da pandemi kuralları çerçevesinde Dekan Prof. Dr. Sevinç SAKARYA MADEN, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Levent VURAL ve Doç. Dr. Şahin DÜNDAR, Fakülte Sekreteri Esen ÜNLÜBAY ve Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarının katılımı ile gerçekleşmiştir.

Eğitim Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevinç SAKARYA MADEN açılış konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin ihtiyaç duyduğu üretken, bilinçli, çağdaş vatandaşlarını yetiştirmeyi amaçlamış; bu toprakların en özgün projesi, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 81. yıldönümü kutlu olsun, diyerek projenin fikir sahibi Dekan Yardımcısı Levent VURAL’a, organizasyon işlerini üstlenen Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin GÜRBÜZ’e ve portleri hazırlayan Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Bölümü Resim-İş Öğretmenliği öğretim elemanı Öğr. Gör. Shahin MAMMADOV’a ve görselleri seçip bir araya getiren Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Figen GİRGİN’e teşekkür ederek birer Teşekkür Belgesi takdim etti. “Köy Enstitüleri Köşesi” oluşturulurken bir taraftan bu toprakların fikri, en değerli eğitim projesinin tanıtılması amaçlanmış öte yandan T.Ü. Eğitim Fakültesi Dekanlık Binası ve Güzel Sanatları Binasının yer aldığı yerleşkeye adı konmuş olan İsmail Hakkı TONGUÇ’un kim olduğunu anlatan bilgilere yer verilmiş ve tüm eğitim neferleri saygı, rahmetle ve minnetle anılmıştır.
Bu içerik 19.04.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 466 kez okundu.