Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sanal Sanat Galerisi Açıldı

Eğitim öğretim süreçlerinde sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları her geçen gün kendilerine yeni uygulama alanları bulmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren bu uygulamalar çok farklı sektörlerde ve çalışma alanlarında karşımıza çıkmaktadır. Sanatsal alanlarda da bu teknolojik gelişmelerden daha fazla sanatsevere ulaşabilmek adına faydalanmaya başlamıştır. Sanal Sanat Sergileri günümüzde yavaş yavaş kendine yer etmeye başlamış, sanatseverlerin sanatçı ve sanatla buluşmasına yeni bir fırsat sunmuştur. Sanal Sanat sergileri belirli bir tema üzerine odaklanan, eserlerin yüksek çözünürlüklü dijital kopyalarının alınarak sanal ortamla belirli bir düzende ziyaretçilere sunulması olarak özetlenebilir. Sanal sergilerde genellikle teknolojinin diğer alanlarından da faydalanarak eser sahibi ve eser hakkında bilgi verilmesi, engelliler için alternatif iletişim metotlarının kullanılması ile sanat eserleri tüm sanatseverlerin zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın beğenisine sunulmaktadır.

Zaman ve mekândan bağımsız olarak sanatçıyı ve sanatseverleri buluşturan sanal sergiler her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yıllık veya dönemlik açılacak ulusal/uluslararası bu sergilerle binlerce kişiye ulaşılacaktır. Sanal Sanat Galerisi ile birlikte bölümümüzde yapılan sanatsal çalışmalar bir dijital arşive dönüştürülecek ve dünyanın her tarafından öğrencilerin erişimine açılacaktır. Bu kapsamda, farklı sanat eserlerini inceleme fırsatı bulacak öğrenciler için eğitim öğretim surecinin zenginleşmesi beklenmektedir. Ulusal ve uluslararası üniversitelerle işbirliği yapılarak öğrenci ve öğretim üyesi çalışmalarından ortak sanal sergilerin düzenlenmesini, ayrıca sanatçı ve eserlerini tanıtıcı video içerikler, görseller ve işitme engelliler için işaret dili desteği ile sunularak engelsiz üniversite ve engelsiz yaşam ile engelli sanatseverlerin de sanatla buluşmasını sağlayacaktır. Sanal sergilerimiz engelsiz bir sergi özelliği taşıyacaktır. Bu amaçla, talep doğrultusunda eser sahiplerinden kendilerini ve eserlerini tanıtacakları videolar çekilerek, bu videolar işaret dili ile de anlatılabilecektir.

Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sanal Sanat Galerisi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aylin GÜRBÜZ’ün yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında oluşturulmuştur. Sanal Sanat Galerisi beş farklı sergiyle artık çevrim içi ve https://gsegt.trakya.edu.tr/ adresinde yer alan "Sanal Sanat Galerisi" butonundan ulaşılabilir. “HİSSEDERİM, SÖYLEYEMEM” Ulusal Online Karma Sergi, “SANAL TASARIM SERGİSİ”, Doç. Dr. Ayfer UZ ve tasarım öğrencileri, “SANAL DESEN SERGİSİ” Öğr. Gör. Şahin MEMMEDOV ve desen öğrencileri, “SANAL MEZUNİYET SERGİSİ” Doç. Dr. Aylin GÜRBÜZ ve 4. Sınıf öğrencileri ve “BİR AVUÇ TOPRAKLA” Sanal Seramik Sergisi Öğr. Gör. Şükrü Gürkan UZUNKÖPRÜ ve öğrencileri ile açılmıştır.
Bu içerik 01.03.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 331 kez okundu.