Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ Tarafından Edirne MEM Çocuk Akademisi Kapsamında “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Konferansı” Gerçekleştirildi

Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2023 Eğitim Vizyonu Projelerinden Öğretmen ve Çocuk Akademileri Projesi kapsamında 08.12.2023 tarihinde 14.00-16.00 saatleri arasında Fakültemiz Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ tarafından Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nde ki öğrencilere yönelik “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KONFERANSI” konulu bir konferans gerçekleştirilmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ öğrencilere verdiği konferansta; “Kurtuluş Savaşı’nın, Doğu ve Güney cephelerinin ardından Batı Cephesi’nde 30 Ağustos’ta büyük zaferin kazanılmasıyla askeri yönünün, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla da siyasi diplomatik yönünün tamamlandığını, 1922 yılında Saltanat kaldırıldıktan sonra bir yıl boyunca TBMM. Hükümeti’nin ülkeyi tek başına idare ettiğini, devletin resmi adının konulmadığını, ülkedeki rejimin ise belirsiz olduğunu” belirtti.

Şehirli, Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasiye geçişi için gerçekleştirdiği çalışmaları da anlattı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilen Atatürk’ün, 4 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenilettiğini de söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Y. Atila Şehirli, Cumhuriyet'in ilânı ile Yeni Türk Devleti'nin çözümlenen sorunlarının şunlar olduğunu belirtti: “Yeni Türk Devleti'nin adı konuldu. "Devletin rejiminin ne olacağı" konusundaki tartışmalar da sona erdi. Cumhurbaşkanının da seçilmesiyle "Devlet Başkanlığı" sorunu çözümlendi. Hükümetlerin kurulma şekli değişti. "T.B.M.M. Hükümeti" yerine "kabine sistemi"ne geçildi. Yeni Türk Devleti'nin dıştaki itibarı arttı, inkılap için ortam hazırlandı.”

Şehirli, sunumunun sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nde kuruluştan günümüze görev yapan Cumhurbaşkanlarının fotoğraflarını bir slayt ile ekrana yansıttı. Şehirli ayrıca konferansta Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözleri de ekrana yansıtarak bu sözlere dikkat çekti. Şehirli, konferansın sonunda Türkiye’de sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilen bir halk röportajını katılımcılara izletti. Şehirli, sunumunu “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi” ile tamamladı.
Ek Resimler
Bu içerik 29.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 292 kez okundu.