“Cinsel Gelişim – Mahremiyet Eğitimi Ve İstismardan Koruma” Konulu Eğitim Verildi

Trakya Üniversitesi Özel Eğitim Topluluğu tarafından 15.02.2020 tarihinde Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda “Tacizden Korunma ve Mahremiyet Becerilerinin Öğretimi” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ayten Düzkantar konuşmacı olarak katıldı. Programda çocukların cinsel istismar risk grubunda yer aldığını belirterek çocuklara cinsel eğitim ve tacizden korunma yöntemlerini öğretmek gerektiğini söyledi. Düzkantar, "Özellikle zihinsel engelli çocuklar, 'nasıl olsa bilemez' ya da 'nasıl olsa kimseye anlatamaz' düşüncesiyle kötü niyetli insanların hedefi olabilirler. Kişilerin davranışlarını iyi ya da kötü şeklinde değerlendiremezler dolayısıyla bu durum onları istismara açık hale getirebilir. Özel gereksinimli ya da normal gelişim gösteriyor olması fark etmeksizin çocuklar ilkokul çağına kadar cinsel gelişim ile ilgili öğrenmesi gerekenleri öğrenmiş, beceri, kural ve davranışları edinmiş olmalıdırlar. Anaokulu, ilkokul ve özel eğitim eğitmenlerinin cinsel gelişim, cinsiyet eğitimi ve tacizden korunma eğitimini mutlaka alması gerekiyor." dedi. Ve "MAHREMİYET EĞİTİMİ (Örtülülük, Gizlilik, Dokunulmazlık, Mahremiyet alanları ve eylemleri), TACİZDEN KORUNMA (Kişisel alanı tanımlama, Kişisel alan ihlaline ilişkin kurallar; izin alma, izin verme, izinsiz teması reddetme ve bildirimde bulunma, iyi ve kötü dokunmayı ayırt etme ve uygun davranma, kötü dokunmayı ihbar etme), CİNSEL GELİŞİME DAYALI BECERİLERİN (menstural bakım, mens dönemi becerileri, masture davranışlarının kontrolü) ÖĞRETİMİ konularında eğitim verdi. Ailelerin de katılım sağladığı eğitimin sonunda katılımcılar soru-cevap bölümünde sorularını Düzkantar’a yöneltti. Program sonunda Doç. Dr. Ayten Düzkantar’a çiçek ve teşekkür belgesi verildi.

Bu içerik 19.02.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 745 kez okundu.