Çevrim İçi Sınavların Uygulanışı ile İlgili Önemli Notlar/Kurallar

Eğitim Fakültesi 2020-2021 eğitim-öğretim yılı Güz dönemi ara sınavlarının hazırlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi T.Ü. Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 08. 10. 2020 Tarihli Senato Kararı ve 20 Kasım 2020 tarihli Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Sağlıklı bir sınav süreci için eş zamanlı çevrim içi sınavlara ilişkin aşağıda sıralanmış olan önemli hususları dikkate alınız.

  1. Eş zamanlı çevrim içi sınavlar sınav programında ilan edilen tarih ve saatte “Microsoft Teams/ Forms” üzerinden eş zamanlı çevrim içi olarak yapılacaktır.

  2. Eş zamanlı çevrim içi sınavlar Türkiye saatine göre (Saat Dilimi GMT: +03:00 İstanbul) yapılacaktır.

  3. Türkiye saati (Saat Dilimi GMT: +03:00 İstanbul) kullanılmasına rağmen bilgisayarınızdaki, kolunuzdaki ve telefonunuzdaki saat ileri veya geri ise sınava gecikebilir veya sisteme girdiğiniz halde sınav kâğıdı gözükmeyebilir. Esas olan Saat Dilimi GMT: +03:00 İstanbul’dur. Saatiniz geri ise sınav formunu zamanında göndermeyebilir, sınavı tamamlayamayabilirsiniz. Zira sınav kağıdı belirlenen saatte açılacak, sınav bitiş saatinde kapanacaktır. Sınav süresi bitmeden bir iki dakika önce sınav kağıdını gönder tuşuna basarak karşı tarafa yükleyiniz.

  4. Eş zamanlı çevrim içi sınavlar dersin özelliğine ve seçilen ölçme değerlendirme yöntemine göre KAMERA VE/VEYA MİKROFON AÇIK veya KAMERA/MİKROFON KAPALI biçimde yapılabilir. Sınavlar çoktan seçmeli test olarak hazırlanabileceği gibi, boşluk doldurma veya ucu açık sorulara kısa veya uzun cevaplar ile cevap verme şeklinde hazırlanmış olabilir. Sınavın hangi yöntem ile yapılacağı dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenecek ve sınav öncesi duyurulacaktır.

  5. Kamera açık çevrim içi sınavlarda Trakya Üniversitesi Öğrenci Belgesi ve üzerinde tanınabilir bir fotoğrafınızın olduğu başka bir kimliğinizi (T.C. kimlik belgesi, pasaport veya sürücü belgesi) yanınızda bulundurunuz ve sınav başlamadan önce kimlik doğrulaması için kameraya düzgün şekilde gösteriniz.

  6. Kameranın kapalı olduğu sınavlarda kimliğinizi teyit edecek farklı yöntemler kullanılabilir. Kimlik teyidinin hangi yöntem ile yapılacağını dersi veren öğretim elemanı belirleyecektir. Öğrenciler, sınavdan önce bilgisayarlarına Microsoft Teams’i kurmak ve ...........@ogr.trakya.edu.tr uzantılı e-posta adreslerini, şifrelerini vs. öğrenmek ve takip etmekle yükümlüdür.

  1. Microsoft Forms üzerinde oluşturulan çevrim içi sınavlar, öğrencilerle Teams programı üzerinden, sınava ilişkin dersin ekibi üzerindeki Genel kanalına eklenmiş bir sekme olarak paylaşılacaktır.

  2. Sınava bilgisayar yerine cep telefonundan girecek olan öğrencilerin Teams mobil uygulamasını kullanmaları durumunda, ders ekibinde Genel kanalına eklenmiş sekmeyi kullanarak sınava girmeleri halinde sınava erişemeyebilecekleri gözlemlenmiştir. Bu nedenle dersten sorumlu öğretim elemanı, sınava mobil cihazdan girmeyi planlayan öğrenciler için dersin Teams ekibindeki Genel kanalı üzerinden, öğrencilerin Forms üzerinden yürütülecek sınava Web tarayıcı üzerinden erişebilmelerine imkân tanıyan bir bağlantı linkini de paylaşmak durumundadır.

  3. Herhangi bir nedenle sınava erişmek için kullanacağı cihaza Teams masaüstü veya mobil uygulamasını kuramayan ve sınava Web tarayıcı üzerinden erişmek zorunda olduğunu düşünen öğrenciler, bu durumlarını izah eden bir mesajı dersin öğretim elemanına e-posta yoluyla ulaştırmalıdır. Öğretim elemanı bu e-postayı cevaplayarak, öğrencilere sınav gün ve saatinde Web tarayıcıları üzerinden sınava erişebilecekleri bir link göndermek durumundadır.

  4. Sınavlar, kısa sürede tamamlanması gereken sınavlar olabilir. Bilgisayar kullanma becerinizi geliştiriniz ve Microsoft Teams, Forms, vs. gibi uygulamaları kullanmayı öğreniniz. T.Ü. E-Öğrenme sayfasındaki eğitim videolarını izleyiniz. Daha fazla bilgi için bkz. https://bidb.trakya.edu.tr/pages/egitim-videolari .

  5. Bilgisayarınız yoksa Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 27 Mayıs 2020 tarihinde yapılan duyuruda dijital ortamlara erişimi olmayan öğrencilerin, bulunduğu yerdeki üniversite birimleri öncelikli olmak üzere gerektiği takdirde Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ve internet olanaklarına erişebilecekleri bildirilmiştir. Öğrenciler bu kurumlara öğrenci belgeleri ve kimlik kartları ile başvurabileceklerdir. Bu olanaktan yararlanmak için ilgili kurumdan randevu almak gerekmektedir.

  6. Evinizde bilgisayar veya internet yok ise veya bilgisayarınız ilgili sınavlara girip soruları cevaplandıracak özellikleri taşımıyorsa ev dışındaki bir dijital ortamdan erişim sağlamak zorunda iseniz ve yaşınız gereği sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarıya çıkma konusunda kısıtlanmış iseniz sınav programını ibraz ederek sokağa çıkma yasağı bulunan saatler için gerekli izinleri önceden alınız.

  7. Kameranın açık olması gerektiği duyurulan bir sınav oturumu için kamerası, mikrofonu ve ses sistemi aktif çalışan bilgisayar, tablet veya cep telefonunuzu sınava hazır hale getirmeniz gerekmektedir. Kullanacağınız donanıma (bilgisayar, tablet, cep telefonu) “Microsoft Teams” programını/uygulamasını kurunuz. Sınava cep telefonundan girecekseniz cep telefonu ile sınav linkine ulaşabilmeniz ve sınav sorularını cevaplandırabilmeniz için ilgili ön hazırlıklarınızı yapınız.

  8. Sınav sorularını cevaplandırmadan önce her sınavın başında Genel Bilgiler Bölümü vardır. Genel Bilgiler bölümünü dikkatlice okuyunuz.

  9. Sınavının süresi mutlaka belirtilmiştir. Sınav süresi içerisinde sınavı cevaplamak ve sınav süresi bitmeden önce “GÖNDER” tuşuna basarak sınavın sunucuya gönderilmesini sağlamak öğrencinin sorumluluğundadır. Sınav süresi bitmeden önce “GÖNDER” tuşuna basılmadığı takdirde sınav tamamlanmamış sayılacak ve değerlendirmeye alınamayacaktır. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, öğrencinin sınav süresi bitmeden “GÖNDER” tuşuna basmamasından kaynaklanan herhangi bir aksaklıktan sorumlu değildir. Bu tür gecikmeler mazeret sınavına girmek için bir gerekçe olarak gösterilemez.  

  10. Sınav evrakı isim, soy isim ve öğrenci numaranızı yazmanızı gerektirecek biçimde hazırlanmış ise sınav evrakına tam isim, soy isim ve öğrenci numaranızı yazdığınızdan emin olunuz. Ancak sınav evrakınızda isim, soy isim ve öğrenci numaranızın girilmesini gerektiren bir alan yoksa bu konuda kaygı yaşamayınız, zira bu bilgiler Teams hesabınızla ilişkilendirilmiş öğrenci bilgileriniz kullanılarak otomatik olarak da doldurulabilmektedir.

  11. Sınav sonundaki “GÖNDER” veya KARŞI TARAFA YÜKLE butonuna basılmadığı sürece sınav bölümleri arasında bazı sınavlarda geçiş yapmak mümkün olabilir. Ancak önceki sorulara geri dönüşün mümkün olmadığı sınavlar da hazırlanmış olabilir.

  12. Teknik aksaklıkları en aza indirmek için, uzun bir metnin yazılmasını gerektiren sınavlarda sınavın masaüstü veya dizüstü bilgisayara indirilerek metin bitince dokümanın yeniden sisteme yüklenmesi tavsiye edilir. Böyle bir imkan yoksa, unutulmamalıdır ki Forms ara yüzü, soru şıkları arasında seçmiş olduğunuz seçenekleri veya metin kutularına doldurmuş olduğunuz cevapları hatırlama özelliğine sahiptir. Ancak bu özellik yalnızca soruların ilk yanıtlandığı ortama muhafaza edilir. Örneğin, masaüstü cihazda vermiş olduğunuz yanıtlar, sınav süresince yaşanabilecek elektrik kesintisi gibi bir durumda cep telefonu ile sınava kaldığınız yerden devam etmek istemeniz durumunda hatırlanmayacaktır. Yahut Teams uygulaması üzerinde verilmiş yanıtlar, uygulama kapatılarak sınava bir tarayıcı penceresinde devam edilmek istenmesi durumunda da yine, hatırlanmayacaktır.

  13. Kameraların açık olması gerektiği şartı olan sınav süresince “Microsoft Teams” oturumunun, kameranın ve mikrofonun açık tutulması zorunludur. Öğrenci sınav süresince bilgisayarın başından ayrılmamalı, gözünü ekrandan ayırmamalı.

  14. Kameranın açık olacağı sınavlarda öğrenci sisteme erişen bilgisayar monitörünün tam karşısına oturmalı, harici bir kamera kullanılıyor ise bu kamera öğrenciyi net ve tanınır bir biçimde görebilecek şekilde sınavın görüntülendiği monitörün tam ortasına ve üstünde konumlandırılmalıdır. Sınav süresince mümkün mertebede sınavın takip edildiği monitörün dışına bakılmamalıdır.

  15. Kameranın açık olduğu sınavlarda yüzü kapatacak herhangi bir aksesuar veya güneş gözlüğü takılmamalıdır.

  16. Sınav süresince eğer sınava cep telefonundan girilmemiş ise herhangi bir nedenle cep telefonu kullanılmamalı, ortamdaki biriyle veya kendi kendine konuşulmamalıdır.

  17. Kameranın açık olduğu sınavlarda kâğıt ve kalem olan bir ortamda dersi veren öğretim elemanı aksi bir açıklama yapmadığı sürece ders notu bulundurulmamalıdır.

  18. Kameranın açık olduğu sınavlarda öğrencinin yüzünün ve hareketlerinin kamerada açık ve net bir şekilde seçilebilecek şekilde aydınlıkta olmalıdır.

  19. Beklenmedik bir durum ile karşılaşan öğrenci durumunu öğretim elemanına müsaade edilen ve önceden belirlenen kanallar üzerinden ve vakit kaybetmeksizin iletmelidir.

  20. Özel yetenek sınavları ile öğrenci alan Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği programları için çevrim içi sınavlar ile ilgili dersin özelliklerine uygun alternatif ölçme yaklaşımları belirlenmiş olabilir. Öğretim elemanlarının bu konuda öğrencileri önceden bilgilendirmeleri, öğrencilerin ise sınava ilişkin bilgi alıp, süreci takip etmeleri gerekmektedir.

  21. Kimi sınavlarda öğrencinin cevap olarak karşıya bir dosya yüklemesini gerektiren soru türleri bulunabilir. Örneğin, bir matematik sınavında verilebilecek ispat sorusunun kâğıt kalem kullanarak çözülmesi ve ardından sisteme, cevapların yer aldığı kağıdın kamera ile çekilmiş okunaklı bir görselinin yüklenmesi şart koşulabilir. Öğretim elemanlarının bu konuda öğrencileri önceden bilgilendirmeleri, öğrencilerin ise sınava ilişkin bilgi alıp, süreci takip etmeleri gerekmektedir.

  22. Sözlü İletişim Becerileri, Konuşma Becerileri vs. gibi benzeri derslerin sınavlarında canlı performans ölçülmesine karar verilmiş ise çevrim içi sınavın yürütülmesi ve her bir öğrencinin sınav programında gösterilen sınav saatinde tam olarak ne zaman tek tek sisteme gireceği veya hangi öğrenciler ile eşleşme yapılacağı dersi veren ilgili öğretim elemanı tarafından planlanıp, sınav öncesinde öğrencilere duyurulacaktır. Teknik sorunlar yaşandığında telafi ve alternatif uygulamalar hakkında öğrenci önceden bilgilendirilecektir.

  23. Her öğretim elemanı sınav öncesinde öğrencilere her sınavın işleyişine ilişkin açık ve net bir yönerge duyurmalıdır. Sınavın nasıl puanlanacağı, süresi, sınav sırasında teknik bir aksaklıkla karşılaşılması durumunda öğrencilerin ne yapmaları gerektiği gibi hususlar sınav sonrasında yasal sıkıntı yaratabilecek itirazları önlemek ve azaltmak açısından sınav öncesinde mutlaka açıkça duyurulmalıdır.                              

  24. Sınavın sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için sessiz ve uygun bir ortamın düzenlenmesi öğrencilerin sorumluluğundadır.

  25. Aynı anda birden fazla grup ile kamera ve mikrofon açık yapılan bir sınavda her bir grup için dersin verildiği programın Bölüm Başkanlığı tarafından bir gözetmen görevlendirilmiş olacaktır.

  26. Öğrencilerin yeterince önlem almamasından kaynaklanan herhangi bir elektrik kesintisi ya da internet bağlantı sorunu itiraz sebebi olarak değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu sorunlara karşı önlem almak öğrencinin sorumluluğundadır (Örneğin bilgisayarın veya cep telefonundan sınava giriliyor ise cep telefonunun şarjı sınav bitimine kadar yetecek biçimde önlem alınmalıdır).

  27. Elektrik veya internet kesintisi gibi teknik nedenlerden dolayı bağlantısı kopan öğrenci sınav süresi içinde sisteme tekrar giriş yapabilirse sınavına kaldığı yerden devam edebilir. Ancak bu süre dâhilinde sisteme tekrar giriş yapmak için farklı bir cihaz (örn. cep telefonu veya başka bir bilgisayar) kullanılırsa, ilk cihazda verilmiş olan yanıtlar Teams tarafından hatırlanmayacaktır ve öğrenci soruları baştan cevaplamak zorunda kalacaktır.

  28. Öğrenci acil tıbbı müdahaleler dışında dijital ortamı terk edemez. Canlı bağlantı sürüyor iken öğrencinin sınavı terk ettiği andaki mevcut yanıtlar esas alınarak sınav notu olarak değerlendirilir.

  29. Sınava hastalık veya mazereti nedeniyle katılamayan öğrencilerin mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde mazeret sınavı yapılacaktır.

  30. Özel gereksinimli öğrencilerin engel durumuna uygun sınav hazırlanacak, bir öğretim elemanı engel durumuna göre öğrenciye yardımcı olacaktır. Bu düzenlemelerden dersin verildiği programın Bölüm Başkanlığı, Anabilim Dalı Başkanlığı, Engelli Öğrenci Danışmanı ve ders öğretim elemanı sorumludur.

  31. Özel gereksinimli öğrencilere engel durumuna göre ek süre verilebilir. Sınav öğrencinin engel durumu göz önünde bulundurularak hazırlanır.

  32. Başarı notunun hesaplanmasında Bologna Bilgi Paketinde yer alan Ders Bilgi Formlarındaki ölçme değerlendirme parametreleri dikkate alınır.

  33. Sınav sorularının kopyalanması ve paylaşılması kesinlikle yasaktır.

  34. Sınav süresince öğrencilerin birbiriyle yazışması yasaktır.

  35. Sınav kurallarını ihlal ettiği tespit edilen öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacak ve haklarında Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliğine göre işlem yapılacaktır.

  36. Sınavlar ile ilgili usul ve esasların uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Fakülte Kurulları yetkilidir. Eğitim Fakültesi Kurulları, belirlenen usul ve esaslara aykırı olmamak üzere alt düzenlemeler yapabilir.

  37. Sınava giren öğrenciler sınav kurallarını kabul etmiş sayılırlar.

  38.  (Değişik 30.11.2020 tarihli T.Ü. Eğitim Fakültesi Fakülte Kurulu Kararı) Arasınavların kişisel verilerin korunması, bilgi ve sınav güvenirliği prensipleri çerçevesinde Microsoft Teams/Forms üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.



Bu içerik 30.11.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 10383 kez okundu.